Deze geuren passen het beste bij jou

Al eeuwen lang heeft parfum een belangrijke rol in ons leven, dat komt omdat we veel plezier beleven in het ruiken van lekkere geuren. Het kan wel lastig zijn om geuren te vinden die het beste bij je passen, dat komt omdat er zoveel keuze is op de markt. In dit artikel gaan we je meenemen in de verschillende soorten geurgroepen. Daarnaast gaan we ook bekijken wat geurnoten inhouden en wat dit te maken heeft met parfum.

De verschillende geuren

We beginnen onze zoektocht naar de best passende geur met de verschillende basisgeuren die op de markt aanwezig zijn. Deze geuren vormen de basis van parfum en kunnen met elkaar gemixt worden.

Bloemen

Als je van bloemen houdt, dan zijn dit de beste geuren die bij je passen. Dit is een soort parfum die gemaakt kan worden met verschillende bloemen, zoals rozen, violen, lelies, jasmijn en lavendel. Bloemen ruiken over het algemeen heerlijk zoet, door gebruik te maken van fruit kan hier een frisse draai aangegeven worden. Bloemen geuren worden bij mannen vaak gemixt met kruidige of houten geuren.

Oriëntaals

Oriëntaalse geuren zijn warm en sensueel om te ervaren, daarnaast vallen ook kruiden onder deze geurgroep. Verschillende ingrediënten vallen onder deze geuren, waaronder vanille, patchoeli, musk en kaneel.

Hout

De geur van hout is een belangrijke basis van vele parfums, ze maken gebruik van onder andere mos, cederhout, amber, vetiver en sandelhout. Hout kan een dominante geur zijn en is vaak in favoriet bij de mannen. Hout geuren bij vrouwen worden gemixt met bloemen om een zoete draai eraan te geven.

“Deze geuren passen het beste bij jou als je houdt van een natuurlijke geur.”

Fris

Frisse geuren kunnen erg verschillend zijn, dit komt omdat er veel ingrediënten zijn waaruit gekozen kan worden. De geuren kunnen fris ruiken door munt, maar ook fruitig door het gebruik van bijvoorbeeld sinaasappel. De ingrediënten die de basis zijn van frisse geuren betreffen: sinaasappel, munt, bergamot, grapefruit, bamboe, neroli en theeblad.

Zoals je net hebt gelezen worden de geuren met elkaar gemixt, je krijgt dan bijvoorbeeld Floral Oriental. Dit zijn bloemige en oriëntaalse geuren die met elkaar gemixt worden, je hebt dan bijvoorbeeld een heerlijke zoetkruidige parfum.

“Wil je een lichte geur die je op alle gelegenheden kan gebruiken? Dan zullen deze geuren het beste bij jou passen.”

Balans

Op dit moment weten we hoe de geuren verdeeld worden, maar hoe zijn ze met elkaar in balans? Dit doen ze door de geuren te verdelen in sterkten en dat noemen ze noten. De noten worden verdeeld in drie categorieën: topnoten, hartnoten en basisnoten.

Topnoten

Dit zijn geuren die de eerste indruk achterlaten en zijn verantwoordelijk voor de karakter van de parfum. Ze verdampen wel het snelst, meestal na maximaal 2 uur zal je er niks meer van ruiken. De ingrediënten die onder topnoten vallen zijn onder andere: limoen, sinaasappel, bergamot, rozen en lavendel. Maak je geen zorgen om de hartnoten en basisnoten, ze zullen niet te ver van de topnoot liggen qua geur.

“Als de topnoot je aantrekt is de kans groot dat de geur het beste bij je past.”

Hartnoten

De functie van hartnoten zijn de overgang van topnoten in goede banen te leiden. Zoals de naam al zegt vormen ze de belangrijkste basis in een parfum, maar liefst 70 procent van de geur valt onder een hartnoot. Ze worden onder andere gemaakt van jasmijn, kruiden en bloemen. Hartnoten gaan meestal 5 uur lang mee en zullen dan overgaan in basisnoten.

Basisnoten

Dit zijn geuren die je eigenlijk vanaf het begin ruikt, maar uiteindelijk als laatste zullen opvallen. Het zijn dan ook geuren die zeer sterk zijn, denk bijvoorbeeld aan amber, musk, vanille en patchoeli. Een goede basisnoot geur kan je zelfs de dag erna nog ruiken.

Je zoektocht kan beginnen!

Zoals je hebt gelezen kan je de geuren verdelen in 4 categorieën: Bloemen, Oriëntaal, hout en fris. Dit zijn basisgeuren die allemaal in essentie verschillen van elkaar, door de basisgeuren te combineren, maak je het mogelijk om geuren in elkaar over te laten gaan. Je kan dan denken aan een bloemige geur die tegelijkertijd kruidig is. Op deze manier is de kans veel groter dat één van deze geuren het beste bij je gaan passen.

De balans van een parfum wordt opgesplitst in noten, als eerste zal je topnoten ruiken. Deze zullen de karakter bepalen van een geur, daarna komt de basis van een geur en die wordt een hartnoot genoemd. Als laatste maar zeker niet de minste komen de diepe geuren, ook wel de basisgeuren genoemd.

Op dit moment heb je een goede basis voor je zoektocht en je weet nu waar je op moet letten. Je zal nu echt de geuren moeten ervaren en dat doe je door bij ons proefmonsters te bestellen. Het is belangrijk dat je een parfum op je huid sprayt, geuren veranderen namelijk als ze aangebracht worden op onze huid.

Geef een reactie

×